Twijfel je of je je tv abonnement wilt opzeggen? Laat mij je dan uitleggen waarom je er gewoon voor moet gaan. Ontdek waarom het leven leuker is zonder tv abonnement.
Lekker rustig, dat is het sowieso
In het voorjaar van 2013 bonjourden wij onze televisie de deur uit. Ik schreef er destijds twee artikelen over, waarin duidelijk blijkt hoezeer ik genoot van deze verandering.

Mijn leuke leven zonder televisie
Oordeel – 4 maanden zonder televisie
Geen getetter op de achtergrond, geen media-hypes, geen niet-nieuwswaardig-nieuws, geen reclameblokken en geen verlamde Billy en Jelle op de bank.

Sinds die tijd is er veel veranderd. Netflix is naar Nederland gekomen, alle zenders hebben een on-demand aanbod en innovaties als de Apple TV en de Chromecast maken een tv abonnement vrijwel overbodig.

Meer mensen dan ooit denken aan het opzeggen van hun tv abonnement. En gelijk hebben ze, want het biedt ontzettend veel voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen zoals ik ze ervaar.

1. Je bespaart veel geld
Ja, een tv abonnement kost je meer dan je denkt. Zelf had ik – zoals de meeste mensen – een alles-in-één pakket. Met internet, tv en telefoon – waarbij wij de telefoon niet eens gebruikten.

Zo’n pakket kost al snel € 45,- per maand. Maar het is niet uniek om € 60-80 per maand te betalen voor een uitgebreider pakket met veel opties. Veel mensen hebben daarnaast nog een Netflix abonnement van € 9,99.

Dat maakt een totaal van minimaal € 55-90 per maand. Ofwel € 660-1.080 per jaar. Dat is een hoop geld.

Moderne tv abonnementen komen met een digitaal kastje dat dag en nacht aan blijft staan, wat je energie rekening verder noordwaarts stuurt. Samen met het verbruik van de televisie.

Tot slot heeft televisie de neiging om je materialistisch te maken. Wanneer je continu op de hoogte bent van alle nieuwe aanbiedingen, ben je sneller geneigd om ze te kopen. Dat geldt natuurlijk ook voor de folders die door de bus komen (de reden dat wij een nee/nee sticker hebben).

Hoe beter je op de hoogte bent van wat er te koop is, des te lastiger het is om simpelweg tevreden te zijn met je leven zoals het nu is.

Natuurlijk heb je nog steeds internet nodig, maar dat kan een stuk goedkoper. Zelf heb ik momenteel een 30 MB internet-only abonnement waarvoor ik € 23 per maand betaal (€ 276 per jaar plus eenmalige aansluitkosten). Dit is snel genoeg om twee HD video’s tegelijk te stream, te downloaden en twee internetbedrijven te runnen.

Wil je ook overstappen naar een internet-only abonnement zonder tv?

Vind het goedkoopste internet abonnement op jouw adres
Bekijk mijn internet abonnement
2. Je krijgt je avond terug
In veel huishoudens is tv kijken de standaard avondbesteding. Ik weet dat dat bij ons zo was. Rond etenstijd ging de tv aan, en hij ging uit als we naar bed gingen.

Soms – wanneer ik een concrete activiteit op het programma had staan – ging de tv uit. Bijvoorbeeld wanneer ik wilde werken of lezen. Maar als ik niets beter te doen had, ging hij aan.

Het probleem is niet zozeer dat je iets kijkt. Het probleem is dat de tv uitnodigt tot het kijken van matige programma’s, puur omdat ze toevallig worden aangeboden.

Het maakt je lui. Je hoeft niets te doen. Je zet het ding aan, zapt een beetje en je wordt overladen met matig entertainment. Het is niet slecht genoeg om het af te zetten, maar niet goed genoeg om je echt blij te maken.

Zonder tv abonnement gebeuren er twee dingen:

Een film, serie of programma kijken wordt een zeer bewuste keuze. Je zet het bewust aan. En als het klaar is, is het klaar. Dan maak je opnieuw een keuze over wat je wilt doen.
Iets kijken wordt gewoon één van de vele opties in je avondprogramma. Soms heb je zin om een film te kijken. Soms heb je zin om te schrijven, te mediteren, te sporten of te knutselen.
De activiteit wordt afgebakend. Er is niet langer sprake van een hypnotiserende stroom aan matig entertainment. En wanneer je niet meer standaard tv kijkt, krijg je ineens een heleboel vrije tijd in je schoot geworpen.

Als je tv kijkt van 6 tot 11, dan besteed je 5 uur per dag voor de buis. Dat is 35 uur per week of bijna 11 van de 52 weken per jaar continu tv kijken. In die tijd kun je ruim 300 boeken lezen. Denk je eens in hoe dat je leven zou kunnen veranderen.

3. Je wordt kalmer
Minder reclame, minder flitsende beelden, minder vergelijkingsmateriaal met zogenaamd perfecte en succesvolle mensen. Minder kennis van producten die op de markt komen. Minder kennis van media-hypes die je bang of onrustig maken.

Minder nieuws, minder actualiteitenprogramma’s, minder ’het gesprek van de dag’.

Er is veel meer ruimte om je leven in te richten zoals jij dat wilt. En je ligt niet langer als een zombie voor de bank. Ja gaat dingen doen die je leven beter maken. En je hoofd vullen met zaken die blij maken. Zoals werken richting je dromen, de meest geweldige programma’s kijken, bewegen, mediteren of lezen.